Hatalmas gond van az albán pékségekkel, mondja a Pékszövetség

Megosztás

Egyre több vidéki településen terjeszkednek az úgynevezett albán pékségek. Szolnokon és a környező településeken is népszerűek az olcsó és mindig friss termékeik, pedig a szakember szerint a magyar sütőipari cégek számára nagyon kedvezőtlen, hogy itt vannak .

Az albán pékségek jelenléte Magyarországon kedvezőtlen a magyar sütőipari cégekre nézve. Erről beszélt Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában, szúrta ki a Mandiner. Szerinte az egyik fő probléma, hogy kevés féle tésztából sokféle terméket készítenek, amely tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg.

Továbbá ezek a cégek megkerülik a munkaügyi szabályokat, és minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközöket alkalmaznak, bérelt berendezéssel, ami által lépéselőnybe kerülnek a magyar cégekkel szemben.

A szakember kritizálta az albán pékségek hozzáállását a higiéniai, élelmiszeripari szabályokhoz, és azt, hogy jó részük összehalmoz egy csomó adósságot, otthagyják a céget, majd egy fantomcég azonnal indul ugyanabban az épületben, de sem energiaszámlákat, sem a járulékfizetést nem intézik el, mondta Septe.

Septe úgy tudja, a a Magyarországon működő 4-500 albán pékségnek 15-20 valódi tulajdonosa van, akik az egész hálózatot működtetik. A magyar vállalkozóknak ezzel szemben saját boltjuk van, ahol mindent tisztán tartanak, a dolgozóikat pedig rendesen megfizetik és bejelentik.

Kapcsolódó cikkek